BE/NL

FABIKE voor CUPRA

Sportiviteit op twee wielen.

Wat is de filosofie achter Fabike?

Toen we ons afvroegen waar Fabike  voor moest staan, besloten we dat we de technologie, het design en de voordelen van de materialen van een high-end racefiets wilden gebruiken voor de stedelijke fietser. Het resultaat is een stadsfiets die zelfs de meest veeleisende wegrenners zou kunnen bekoren.

Wat inspireerde je om deze specifieke stukken te bouwen?


Fabio, de oprichter van Fabike, komt uit een echte fietsfamilie met roots in Italië. Nadat hij in verschillende grote Europese steden had gewoond, besefte hij dat hij zijn familie-erfgoed naar een hoger niveau wilde tillen. Meer bepaald naar een moderner en hedendaagser fietsconcept. Dat impliceerde de overstap naar de stadsjungle, maar zonder de racespirit uit het oog te verliezen.

Wat betekent sportiviteit voor jou?

Voor ons draait sportiviteit vandaag de dag niet alleen om het racen, maar ook om kunnen bijblijven met het steeds snellere tempo in ons leven.

Sportiviteit of stijl? Of maak je ze compatibel, net als CUPRA?

Onze producten weten die twee elementen perfect te verenigen. Ze moeten elkaar telkens weer aanvullen, een beetje zoals man en vrouw.

We betwijfelen sterk of je een fiets vindt die in de verste verte op deze lijkt.

Welke materialen gebruik je voor je fietsen? En voor de CUPRA-fiets? Waarom?

We gebruiken uitsluitend topmaterialen: koolstofvezel, titanium en een hoogwaardige geanodiseerde aluminiumlegering. Volledig in lijn dus met onze marktpositionering als premiummerk. Toen we door CUPRA benaderd werden, wachtte ons een uitdaging van formaat: ons product nog unieker, exclusiever en verfijnder maken. We deden dan ook heel wat onderzoek om een bijzondere combinatie van kleuren en materialen te vinden, zoals koper en echt leder. Het resultaat overtrof alle verwachtingen.

Net als bij racewagens zijn een laag gewicht en aerodynamica van cruciaal belang. Maar hoe combineer je beide elementen?

We besteden aan beide heel veel aandacht, zeker aan het gewicht van onze fietsen. Wie niet vertrouwd is met racemachines beseft soms niet waarom dat zo belangrijk is. En dat geldt ook in het dagelijkse leven. Telkens iemand een van onze fietsen optilt, zijn ze totaal verrast.

Ons geheim? De uitstekende materialen waar we het al over hadden in combinatie met andere premiumcomponenten, zoals het gebruik van een aandrijfsysteem met een riem van koolstofvezel in plaats van de traditionele stalen ketting.
 

 

“De Fabike kan eigenlijk met niets vergeleken worden. Hij is ondefinieerbaar.”

Hoe ambachtelijk is jullie productieproces?

Onze fietsen worden niet voorgemonteerd. Meer nog, elke fiets bestaat uit meer dan 100 verschillende onderdelen. En die worden door ons stuk voor stuk besteld, gecontroleerd en gemonteerd om zeker te zijn dat alles is zoals het hoort. Het volledige proces duurt ongeveer 4 uur per fiets.

CUPRA staat bekend voor zijn oog voor detail, net als jullie. Welk detail maakt deze fiets zo bijzonder?

Wat de CUPRA-fiets speciaal maakt, is de combinatie van een racestuur met hydraulische schijfremmen en de single-speed riemaandrijving. Uiteraard gekoppeld aan een frame in koolstofvezel. Ik betwijfel sterk of je een fiets vindt die in de verste verte op deze lijkt.

Hoe zou je deze fiets omschrijven: als een racefiets om de stad te doorkruisen of als een snelle stadsfiets?

Het is zonder twijfel een snelle en unieke stadsfiets voor mensen die door en door sportief zijn.

Welke boodschap brengt CUPRA volgens jou over door als automerk met een eigen fiets te komen?

Ik denk dat het allemaal om hedendaagse sportiviteit draait. Of je nu met de wagen of met de fiets rijdt, je krijgt sowieso hetzelfde fantastische gevoel. Volgens mij wil CUPRA hiermee zeggen: “voortaan geniet je tijdens je verplaatsingen van uitstekende prestaties en doe je dat tegelijkertijd in stijl. En dat ongeacht het voertuig waarmee je je bestemming wilt bereiken.”

Denk je dat jullie merk en producten de filosofie van CUPRA belichamen?

Zeker weten!

CUPRA effent het pad. Denk je dat Fabike hetzelfde doet? En hoe?


Absoluut! We waren het eerste fietsmerk dat het aandurfde om echt een high-endfiets aan te bieden die zich specifiek op de stad richt, inclusief topprestaties, een verbluffend design en uitstekende technische innovatie. Dat is niet alleen gewaagd, het verandert tevens de hele perceptie van een premiumstadsfiets.