Marcel Ostertag

Passie is tijdloos.

Door te dansen heb ik heel veel geleerd over discipline. En dat beïnvloedt ook mijn werk als modeontwerper. Ik vind dat je je dromen ondanks alles wat er gebeurt, moet blijven nastreven. Ikzelf droomde van de modewereld en ik ging er dan ook volledig voor hoewel ik een andere job had. Ik moest het gewoon doen.

Ik vind het belangrijk om altijd mijn ogen open te houden. Ik haal mijn inspiratie immers vooral uit wat ik zie in de straten van Berlijn. Maar mode ontwerpen vergt meer dan alleen maar een goede inspiratiebron. Het vraagt passie, maar nog meer vraagt het oefening.

"Ik creëer wat ik wil en hoe ik het wil"

Ik teken alles zelf en ga voor al mijn projecten erg pragmatisch te werk, op een heel ouderwetse manier eigenlijk. Het is bijna een vorm van meditatie voor mij. Dat zou het niet zijn als ik een computer gebruikte.

Wat de materialen betreft, ben ik erg veeleisend. Daarom schuim ik ook handelsbeurzen voor stoffen af, want het maakt nu eenmaal een enorm groot verschil. Kwaliteit is van doorslaggevend belang als je wilt dat je klant er niet alleen goed uitziet, maar zich ook zo voelt.

Ik ben ook geobsedeerd door details. Ik vind het belangrijk omdat net die details ervoor zorgen dat mijn collecties tijdloos worden. Ik werk niet alleen voor een nichepubliek zoals je misschien zou verwachten gezien het beperkte aantal stuks in elke collectie. Ik werk voor mensen die kwaliteit en oog voor detail weten te appreciëren. En voor wie graag iets draagt wat niet veel mensen hebben.

Ik haal nergens zoveel voldoening uit als uit mijn werk. Wanneer ik een afgewerkt stuk terugkrijg van de naaister voel ik me als een beeldhouwer die zijn afgewerkte creatie bewondert.

Ik heb het ontworpen, de stoffen uitgekozen, de printpatronen uitgedacht ... En dan zie ik hoe alles tot leven komt. Dat is mijn passie, mijn leven, mijn kunst.