2021.4.3.0 BE/NL

CUPRA E-RACER

's Werelds eerste volledig elektrische racewagen.

CUPRA wil de toekomst van het autoracen herschrijven met een nieuwe, schonere en efficiëntere manier van racen. Technologie en connectiviteit zijn daarbij van cruciaal belang. De CUPRA e-Racer luidt deze toekomst in en effent het pad voor een competitie tussen volledig elektrische wagens in 2019.

680 pk ... Tot 500 kW maximumvermogen dat gedurende 10 seconden kan worden aangehouden ... De motoren die 12.000 toeren draaien door gebruik te maken van een enkele reductieverhouding van 1:5,6 ... Moet het nog gezegd dat de CUPRA e-Racer een echte racemachine is?

270 km/u, van 0 tot 100 in amper 3 seconden, 4 motoren, 6.072 batterijen die in 40 minuten zijn opgeladen ... En dat alles nagenoeg geruisloos, op een veel schonere en milieuvriendelijkere manier. Maar er zijn nog andere troeven. Zo is de elektromotor eenvoudiger, heeft hij minder onderhoud nodig en is hij efficiënter. Het motorvermogen wordt gerecupereerd tijdens het remmen en vertragen, waardoor de kinetische energie optimaal wordt benut.

Dit is een nieuw racewagenconcept dat een gloednieuwe rijervaring mogelijk maakt en het autoracen herdefinieert. De achteruitkijkspiegels werden ingeruild voor mini-camera’s, wat de aerodynamica alleen maar ten goede komt. Dankzij het geïntegreerde scherm op het dashboard ziet de bestuurder wat er rondom hem gebeurt. Via een centraal aanraakscherm kan de bestuurder de relevante gegevens over het elektrische systeem in realtime in de gaten houden en doorsturen, alsook de prestaties van de wagen.

Hoe al deze componenten de race-ervaring van de bestuurder zullen beïnvloeden? En zullen ook de fans autoracen op een andere manier beleven dankzij deze wijzigingen? Door de doorgedreven connectiviteit bijvoorbeeld? De toekomst wordt vandaag geschreven.